Historija

 

Vođeni idejom da svoje oduševljenje biciklizmom prenesemo na druge, već od poslijeratnih godina počinjemo prve brdsko biciklističke vožnje (1997-98. god). Organizujemo prve grupe domaćih i stranih brdskih biciklista i idemo na vožnje po planinama širom BiH (od 1999. god). Osnivamo Internet news grupu rec.bicikli.ba (preteča socijalnih medija), kao i prvi brdsko biciklistički klub u BiH (BBK Igman 2004. god). Organizujemo prve turističke komercijalne vožnje u BiH sa grupama stranih biciklista (2002. god), a zatim pripreme i 2002. početak poslovanja Ciklo Centar d.o.o. U tom periodu radimo seriju tekstova o biciklizmu u domaćem auto magazinu Pro auto, organizujemo ekspediciju po kanjonima Rakitnica i Tara za najpoznatijeg svjetskog poznavaoca kanjona Richard D. Fishera (2006.). Paralelno sa razvojem infrastrukture male porodične firme: nabavke opreme za servis, prvih bicikala i opreme za prodaju, zatim organizaciju turističkih vožnji bajk rentala; radimo i različite akcije za promociju biciklizma i turizma među domaćim stanovnicima, tako i strancima koji su boravili u BiH. Od početka projekta Giro di Sarajevo Ciklo Centar je aktivno radio u akcijama poboljšanja biciklističke infrastrukture u glavnom gradu BiH.

Slijedi osnivanje BB asocijacije (2006.god.) zajedno sa našim prijateljima iz Zenice (Pro bike, Haris Duvljak), Zavidovića (Atom, Ado Bajraktarević), Bihaća (Limit, Lipa Ermin) i sa još par manjih klubova organiziramo takmičarsku ligu BiH u brdskom biciklizmu. Imamo mnoštvo utrka u XC i MTB downhillu, različitih eventa i promotivnih akcija za promociju biciklizma. Ekipa naših uposlenika i DH vozača- Đenan Karić i Hasan Gušić po prvi i jedini put ispred BiH, sve do danas uzima učešće na Evropskom DH prvenstvu (2009. god. Kranj Slovenija) uz direktan TV prijenos na Eurosportu. Nastavak naših aktivnosti u podršci MTB downhillu ide preko saradnje sa klubom Savages Crew u organizaciji više downhill utrka na planinama Trebević i Bjelašnica, od koje su neke i sa UCI kategorizacijom C1. Na toj planini smo i sami organizirali DH utrku 2009. godine.

Sarajevo Grand Prix je naziv najjače organizirane road race biciklističke utrke u poslijeratnom periodu u BiH, a Ciklo Centar je kao sponzor vodeće domaće ekipe uzeo učešće u istoj. Nekoliko pobjednika Tour de Francea, kao i sam direktor najpoznatije biciklističke utrke ikad Christian Prudhomme su uveličali ovaj fantastični sportski događaj (2014. god).  

Od 2002/2003 počinjemo saradnju sa američkim biciklističkim brendovima GT i Specialized. Poslije njih slijedi početak saradnje sa nizom poznatih proizvođača biciklističke opreme. U 2011. godini u prostoru hotela Holiday Inn otvaramo Specialized Concept Store- jedan od naj elitnih biciklističkih shopova u regionu.

Od 2002. sarađujemo sa domaćom turističkom agencijom Greenvisions sa kojom smo imali čitav niz zanimljivih projekata promocije turističkih mogućnosti u BiH, kao i niz konkretnih realiziranih turističkih tura. Slijedi saradnja sa britanskim Exodusom, svjetskim gigantom na polju Outdoor turizma. Grupe koje su iz te agencije vozile sa nama 7-mo dnevne brdsko biciklističke ture su bez izuzetaka ubrajale svoju turu po BiH kao njihovu najbolju mtb vožnju ikad! Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji te britanske turističke agencije sa američkim National Geographic-om i izuzetno pozitivnih reakcija nakon turističkih tura voženih sa nama, Nat Geo proglašava BiH svjetski najboljom lokacijom za mountain biking 2012.godine.

Radimo na više polja na promociji turističkih mogućnosti, posebno specifično za brdski biciklizam. Ciklo Centar je jedan od osnivača Outdoor BiH turističke asocijacije. Naš projekat razvoja Brdsko biciklističkog turizma u BiH „MTB Highway“ je pobjednik takmičenja World Bank za najbolje razvojne projekte u jugoistočnoj Evropi (Beograd 2006. god).    Biciklizam u BiH- Historija u našem okruženju Sam položaj sjedišta firme Ciklo Centar je interesantan što se tiče historije biciklizma u BiH. Na samo nekoliko stotina metara od sjedišta Firme (naselje Lužani Ilidža) je lokacija od prije 135 godina napravljene kružne biciklističke staze- Velodroma u obližnjem naselju Butmir. Kao i Unis Lasta fabrike bicikala koja je bila na lokaciji u također susjednom naselju Vreoca- Ilidža. Često naši ljudi govore da biciklizam i nema neko uporište na domaćem tlu, ali grdno se varaju! Od prije 130 godina, samo u Sarajevu su postojala 3 biciklistička kluba.  Zahvaljujemo se Zemaljskom muzeju u Sarajevu na ustupljenim fotografijama napravljenim u tom periodu- foto galerija 130 godina biciklizma u BiH.